Villstads hembygdsförening
i Smålandsstenar

Emelias stuga

Interiör

Emelias stuga är en gammal byggnad som ligger mitt inne i ett modernt villaområde i Smålandsstenar. Hur gammal byggnaden är vet vi inte i dag men huset har den klassiska formen för en småländsk torpbyggnad från 17 – 1800-talet.

Sitt namn har byggnaden fått av den kvinna som bodde här tillsammans med sin man från början av 1900-talet. Emelia lärde sig redan som piga i en affär i Smålandsstenar att baka karameller. Detta fortsatte hon med som gift. Hon reste runt på marknader i bygden och sålde sina varor.

Man kunde även besöka henne här i huset och köpa hennes karameller. Särskilt vid jularna var det många barn som kom hit för att handla. Då hade hon hela bordet i stora rummet fullt med godsaker.

Huset ligger idag på kommunens mark men vårdas av kringboende och hembygdsföreningen.